Yrityksen arvot näkyvät materialeissa

Sekä yksityiskoteja että julkisia tiloja suunnitteleva Linda Baki kertoo haluavansa luoda koteja, joissa on hyvä olla. Koteihin hän pyrkii tuomaan aistiystävällistä sisustussuunnittelua; ajatonta estetiikkaa, luonnonmateriaaleja ja kodikkuutta.

Bakin edellisvuoden Sievitalolle suunnittelema Kouvolan Asuntomessukohde Meidän Unto voitti Paras sisustus sekä Paras talo -yleisöäänestykset Asuntomessugaalassa. Vuoden 2020 Asuntomessuilla Tuusulassa on nähtävillä kaksi Linda Bakin suunnittelemaa kohdetta; Sievitalo Kultakoivu, kohde 19 ja Finnlamelli Linnamajuri, kohde 16.

Miten yritykset voisivat hyödyntää aistiystävällisyyttä esimerkiksi toimitila- tai messuosastosuunnittelussaan?

Toimitilat ja messuosastot viestivät yrityksen arvoista. Materiaalivalinnoilla, väreillä ja ekologisuuden huomioimisella on iso merkitys. Luonnonmateriaalit, etenkin puu lisäävät aistiystävällisyyttä. Suomessa on erinomainen puusaaminen, olisi mahtava nähdä enemmän räätälöityjä ratkaisuita ja puusepäntyötä messuosastoilla ja toimitiloissa.

Linda Baki

Mitkä trendit näkyvät toimitilasuunnittelussa?

Toimitiloihin halutaan luoda aitoja kohtaamispaikkoja, missä on helppo käydä niin työ- kuin vapaa-ajankin asioita läpi rennossa tunnelmassa, ilman turhaa pönötystä. Toimitiloissa keskiössä on työntekijöiden viihtyvyys ja että ne palvelevat sitä työtä ja toimintoja, mitä tilassa tehdään. Toimitilojen trendinä on ollut jo ennen koronaa työn tekemisen vapaus; työn tekemiseen on valittavissa eri tiloja, kuten hiljainen tila tai kohtaamis/sosiaalinen työtila. Enää työtä ei tehdä vain yhdessä ja samassa paikassa, eikä kaikilla työntekijöillä välttämättä ole omaa ja vakiintunutta työpistettä. Työpaikat eivät ole enää vain kolkkoja toimistoja, vaan vihersisustamisella ja luonnonmateriaalien avulla saadaan luotua kodinomaisia tiloja, joissa työntekijät viihtyvät.

Mitä toivoisit huomioitavan enemmän yritysten tiloissa, niin toimistoissa kuin messuosastoillakin?

Aistiystävällisyyttä, tiloja missä on hyvä olla ja joissa voidaan hyvin. Oleminen on luontevaa ja tilat tukevat niissä tehtävää työtä. Akustiikkaan ja valaistussuunnitteluun on hyvä kiinnittää huomiota. Toivoisin lisää rohkeutta messuosastoille ja brändin arvojen näkymistä, koska niiden tulee kiinnittää nopeasti messukävijöiden huomio.

Oletko huomannut koronalla olevan vaikutuksia asiakkaittesi toiveisiin?

Kotikohteiden määrä on kasvussa; kun kotona ollaan oltu enemmän, halutaan kodista entistä viihtyisämpi. Koteihin kaivataan monitoimitiloja, esimerkiksi vierashuoneen ja työhuoneen yhdistäminen samaan tilaan, siten että se muuntuu molempiin tarpeisiin sopivaksi.

Kuluneen kevään aikana käsitys toimistotyöstä on laventunut. Mitä vinkkejä annat toimivan ja viihtyisän kotitoimiston suunnitteleluun?

Työntekoon olisi hyvä valita valoisa tila. Työergonomian kannalta on tärkeää saada myös hakea eri asentoja työntekoon. Välillä töitä olisi hyvä tehdä istuen, välillä seisten. Korkeussäädettävä pöytä, esimerkiksi sähköpöytä, on työergonomian kannalta järkevä ja pitkäikäinen satsaus kotitoimistoonkin.  Suomalainen Selkastore.fi myy kompaktin kokoisia säädettäviä pöytiä, jotka sopivat kätevästi myös pienempää työtilaan. Viherkasveilla saa viihtyvyyttä ja väriä myös kotitoimistoon.

Mainitsit, että haluat luoda tiloja, joissa on hyvä olla. Minkälaisessa yksityisessä tai julkisessa tilassa viihdyt ja voit hyvin?

Itse viihdyn tilassa, missä ei ole liian rajuja värikontrasteja, vaan tunnelma on rauhallinen. Musta tuo mielestäni sopivaa särmää sisustukseen sopivina annoksina. Erityisesti pidän luonnonmateriaaleista, niin pintamateriaaleissa kuin huonekaluissakin. Myös valaistuksella on iso merkitys tiloissa viihtyvyyteen – on löydyttävä tarpeeksi valotehoa työskentelyyn, ja tunnelmavalaistusta rentoutumiseen.

Teksti: Erika Appelström / And Sundays Studio
Kuvat: Jaakko Niemelä

Similar Posts